sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Hatuttaako?


Hei !

Minulla on tänä kesänä kahdet häät edessä (äitini ja serkkuni) ja niihin olisi tarkoitus hankkia juhlahattu osaksi asuani. Ajattelin jakaa tässä muutamia ajatuksia, faktaa ja fiktiota hatuista, etenkin osana juhla-asua.  Juttua on tulossa myös muutamista muista asusteista, joten pysykää kuulolla.

Faktaa hatuista yleensä

Hattu ihastuttaa, vihastuttaa ja jakaa mielipiteitä. Englanti on hattujen luvattu maa, jossa esimerkiksi hääjuhlaan osallistuminen ilman hattua on vähintäänkin noloa. Suomessa hääjuhlissa harvemmin hattuja näkyy, luulen sen johtuvan siitä, että moni empii etiketin kanssa ja vielä useampi uskoo, ettei hattu sovi itselle.
 
kuva täältä
Juhla hattu ja talvella päähän iskettävä usein varsin muodoton villakasa ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. (Muodoton villakasa on kuitenkin se kaikista lämpimin vaihtoehto täällä, valitettavasti :D)

Ennen aikaan, hattu oli tärkeä osa niin naisten kuin miestenkin pukeutumista. Naiset käyttivät hattuja lähes joka tilanteessa. Hattujen muoto vaihteli tilanteen mukaan, kirkkoon ja ratsastusretkelle oli omat hattunsa. Hattujen väreillä oli myös omat merkityksensä. Yläluokalla ja alemmilla luokilla oli omat hattutyylinsä. Myös hatuissa olevien koristeiden määrä on aikojen saatossa vaihdellut.

Hattu nykypäivän juhlissa

Kuva täältä
Kaikki voivat käyttää hattua häissä yms. juhlissa, vaikka se etupäässä, etenkin häissä, kuuluukin morsiusparin äitien ja mummujen päähän. He ovat nimittäin hääparin jälkeen seuraavia arvojärjestyksessä.  Naiset voivat pitää hattua kokoajan päässään, sillä mekko, kengät, kampaus ja hattu luovat asukokonaisuuden, eihän mitään muutakaan juhla-asun osaa riisuta pois kesken juhlien. Hieno nainen saapuu juhliin ja lähtee juhlista yhtä tyylikkäänä. 

 Hatun ei tarvitse kuitenkaan olla valtava lieriluomus tai Houte Couture- mallistoa, vaan se voi olla romanttinen pikkuhattu tai vaikkapa näyttävämpi hiuskoriste.  Mies voi häihin valita silinterin, mikäli asuna on saketti tai frakki. 

Näin onnistut hattu ostoksilla

Otetaan tähän loppuun vielä muutama vinkki hatunostajille

♥ Osta hattu hattuliikkeestä, saat varmasti laadukkaan tuotteen ja osaavaa palvelua
♥ Ota ostoksille mukaan kangastilkku tai osa asustasi, näin hattu sointuu varmasti asuusi
♥ Laadukkaan hatun tunnistat siitä, että koristeet on yleensä ommeltu, näin ne saa tarvittaessa vaihdettua. Tehdashatussa koristeet on usein liimattu.
♥ Laadukas hattu on tehty luonnonkuiduista. Jos hattu saa esim. kosteusvaurioita, sen voi kovettaa ja muotoilla uudelleen modistiliikkeessä.
♥ Hattu säilyy parhaiten pahvisessa hattulaatikossa, suojassa pölyltä. Hattua ei saa painaa mikään. Jos hatussa on lieri laita alle koroke, jotta lieri ei osu pohjaan. Sisälle voi laittaa hieman silkkipaperia, jotta hattu pysyy muodossaan.
Kuva täältä
Lähteet: Häät-lehti, talvi-kevät 2012

3 kommenttia:

 1. Ihanan inspiroiva postaus! Voisin itse laittaa mamasi häihin jonkun useammasta hiusruususta koostuvan härpäkkeen, mikäli oikein innostun. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna palaa! Itse ajattelin jotain pieni lieristä hattua, saa nähdä mitä löytyy :D

   Poista
 2. Heips, nakitin sutkin tähän :) http://siltauuteen.blogspot.com/2012/05/kaak.html

  VastaaPoista