torstai 26. tammikuuta 2012

Kirjavinkki: Valkoinen Kuningatar


 Heips ! 

"Kun syntyperäni on näin kahtalainen - Englannin juureva maaperä sekoittuneena ranskalaiseen veden jumalattareen - minusta saattoi odottaa mitä tahansa: lumoojatarta tai tavallista tyttöä. Jotkut sanovat, että olen molempia"  Philippa Gregory muistetaan ehkä parhaiten läpimurto teoksestaan " The other Boleyn Girl " joka filmatisoitiin ja elokuva on julkaistu Suomessa nimellä Kuningattaren Sisar (Leffa on muuten todella hyvä, suosittelen vilkaisemaan) 

Valkoinen Kuningatar kuvaa ruusujen sodan aikaa Englannissa. Maata repivät hajalle kahden mahtavan suvun riita Englannin kruunusta. York ja Lancaster haluavat molemmat nostaa omat poikansa kuninkaaksi ja kun Yorkin Edvard onnistuu pääsemään kuninkaaksi, hän kohahduttaa hovia, ottamalla vaimokseen Elisabet Woodvillen, joka vain pyysi kuninkaalta oikeutta, jotta saisi kuolleen miehensä sukulaisilta hänelle kuuluvat maat.  

Vaikka Edvard IV on voideltu kuninkaaksi ja edellinen kuningas Henrik menettänyt järkensä ja tämän vaimo Margareeta Anjoulainen on maanpaossa Ranskassa, Lancaster ei ole tyytyväinen ja näin alkaa juonittelu Edvardin, Elisabetin ja heidän perheidensä pään menoksi. Kirja on täynnä tekopyhiä lordeja, herttuoita ja takinkääntäjiä. Mukaan mahtuu myös noituutta ja taistelukuvauksia. 

Kirja koukuttaa hyvällä juonella, joka ei jää junnaamaan paikoilleen ja paikoin erittäin hauskalla dialogillla sekä kerronnalla. Tapahtumia kuvataan Elisabetin näkökulmasta ja taistelukenttien tapahtumat kuvataan, aivan kuin Elisabet olisi paikalla näkemässä kaiken, vaikka ei ole. Valkoinen Kuningatar myös aloittaa 5-osaisen sarjan, ja sen seuraava osa Punainen Kuningatar julkaistaan tänä vuonna. Kirjan henkilöt ja tapahtumat pohjaavat todellisuuteen, mutta kirjassa on kuitenkin kirjailijan omien sanojen mukaan enemmän fiktiota kuin edellisissä kirjoissa. Fiktio ja fakta sekoittuvat kirjassa  todella hyväksi kokonaisuudeksi ja lukemista ei malttaisi lopettaa millään.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti