perjantai 23. marraskuuta 2012

My Favorites!

Heipsan!

Täällä Manchesterissä olessani, minulla on ollut aikaa uppoutua iltaisin, sateen piiskatessa ikkunoita, lempikirjojeni ihmeelliseen maailmaan. Ajattelinkin jakaa omat lempparini, jotka luen joka vuosi vähintään kerran läpi. 

Pikku Prinsessa on jo pikkutytöstä asti kuulunut lempikirjoihini. Omasta kappaleestani tekee tärkeän myös se, että olen saanut sen mummiltani.

Pikku prinsessa kertoo tytöstä nimeltä Sara Crewe, joka saapuu Intiasta Englantiin kouluun. Saaran elämä koulussa on ensin ihanan yltäkylläistä ja hän saa osakseen kohtelua, joka aiheuttaa muutamissa luokkatovereissa kateutta. Saara päättääkin kuvitella olevansa prinsessa, jotta muistaisi käyttäytyä hyvin. Kuvitelma jatkuu, vaikka erinäisten sattumien kautta Saara joutuukin pukeutumaan rääsyihin ja tekemään liian raskaita töitä. Kirja on itselleni muistutus siitä, mitä hyvät käytöstavat saavat aikaan. Vaikka kirja on suunnattu nuoremmille lukijoille, se tempaisee minut aina mukaansa.
Pikku Naisia on kaikille tuttu ikiklassikko, joka on saanut myös muutaman jatko-osan. Neljän siskoksen tarina sisällissodan repimässä Amerikassa, antaa joka lukukerralla muistutuksen siitä, ettei raha merkitse onnea ja olisi syytä olla tyytyväinen niihin aisioihin, jotka itsellä jo on. Marchin perheen neljän siskoksen hahmoihin Alcott on ottanut vaikutteita omista siskoistaan. Alcott itse kertoi Josephinen, tuttavallisemmin Jo,  muistuttavan häntä itseään. Koska päähenkilöitä on neljä, jokainen  lukija löytää hahmoista samaistumisen kohteen. Itse samaistun kovasti kirjatoukka Jo'n sekä vanhimman siskon Megin hahmoihin. Kirja on päässyt myös "100 kirjaa, jotka sinun pitäisi lukea ennen kuolemaa" -listalle


Pieni Runotyttö vetoaa sisäiseen kirjailijaani. Emilian pyrkimys kohti kirjailijan uraa ja kasvaminen tytöstä nuoreksi naiseksi tempaa joka kerta mukaansa. Kirjan runot ovat mielestäni hyviä ja Emilian kehittyminen kirjailijana on yksi kantavia teemoja. Kuten jokaiseen hyvään kirjaan, tähänkin mahtuu ystävyyttä ja rakkautta sekä yllättäviä käänteitä. Joka kerta saadessani kirjan päätökseen olen inspiraatiota tulvillaan.


Ylpeys ja Ennakkoluulo on tarina kahdesta todella erilaisesta persoonasta, toinen koetaan ylpeäksi ja toisen ennakkoluulot antavat todellisen rakkauden odottaa itseään lähes kirjaan loppuun saakka. Jane Austen kuvaa kirjassa satiirisesti oman aikansa aatelisten elämää maaseudulla. Hänen hahmonsa ovat uskottavia ja etenkin hössötävän äidin, jonka elämän päämäärä on saada viisi tytärtään hyviin naimisiin, ja sarkasmia viljelevän isän hahmot saavat lukijassa aikaan vähintäänkin huvittunutta hymyilyä. Elizabethin ja herra Darcyn suhteen kehittyminen tarjoaa viihdykettä koko kirjan ajaksi.

Suosittelen ehdottomasti tutustumaan myös muuhun Austenin tuotantoon.  BBC on myös tehnyt mm. Ylpeys ja Ennakkoluulosta, Kasvattitytön tarinasta, Emmasta sekä Järki ja Tunteista todella laadukkaat ja kirjoille uskolliset sarjat. Suosittelen lukemisen ohella vilkaisemaan myös kyseiset sarjat. Ylpeys ja Ennakkoluulo on myös raivannut tiensä "100 kirjaa, jotka sinun tulisi lukea ennen kuolemaa"-listalle.


Näihin kirjoihin palaan joka vuosi uudestaan ja inspiroidun aivan suunnattoman paljon. Suosittelen tarttumaan vaikka kaikkiin kirjoihin ja lukemaan ne läpi.

4 kommenttia:

 1. Hei Hanna! Kaikki mainitsemasi kirjat olen lukenut. Aika vain tekee tepposensa (vai tapiosensa) enkä muista kaikkia juoniakaan kirjoista, vaikka selitit ne. Sen muistan, että kaikki kirjat olivat hyviä. Jane Austenin tuotanto on tosin mielessäni jopa nyt, sillä kuten mainitsit, tv-sarjoja näkyy silloin tällöin. Minulla itselläni on juuri Ylpeys ja ennakkoluulo ja Tavat ja tunteet. Ja itse haluan mainita iki-ihanan Kotiopettajattaren romaanin (Charlotte Bronte). Juuri katsoin Teemalta tämän sarjan ja voi kun se oli romanttinen. Ja ties monennenko kerran sen katsoin. Ja muuten, Pieni runotyttöhän tuli jokunen vuosi sitten myöskin täällä tv-sarjana ja sitä katsoin. Ihania kirjoja! Mukavia lukuhetkiä sinulle toivottaa Ritva.

  VastaaPoista
 2. Kotiopettajattaren romaanin olen myös lukenut ja se oli hyvä. Olen tutustunut myös Bronten toisen siskon kirjoittamaan kirjaan Humiseva Harju, hyvä sekin.

  Pienestä runotytöstä tehty tv-sarja oli ihan ok, mutta itseäni häiritsi se, että sarja ei seurannut kirjoja lainkaan. Austenin tuotannosta löytyy itselleni sekä Ylpeya ja Ennakkoluulo etttä Järki ja Tunteet. Myös sarjat löytyvtä DVD:nä, saa lainata :D

  VastaaPoista
 3. Moi taas! Kun palaat kotiin, tule myös lainaamaan Bronten sisarusten tuotantoa. Minulla on Annen, Charlotten ja Emilyn kirjoja. Olen minäkin lukenut Humisevan harjun. Ja minä voisin Pienen runotytön varsinkin lukea pitkästä aikaa. Onko sinulla muita siihen sarjaan kuuluvia kirjoja? TV-sarjat ja elokuvathan eivät koskaan seuraa alkuperäisiä kirjoja, siksi yleensä haluaisin ensin katsoa leffan ja sitten lukea kirjan. Mutta nämä nyt ovat niin klassikkoja, ettei enää niin voi tehdä. Nyt muuten satelee jo räntää, ehkäpä saamme talven tänne ja pääset valkoiseen Helsinkiin. T. Ritva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienestä Runotytöstä mulla on semmoinen kirja jossa on kaikki sarjaan kuuluvat kirjat samojen kansien välissä. BBC:n tekemät sarjat Austenin kirjoista, yllättävää kyllä, seuraavat kirjoja todella tarkkaan, jopa osa repliikeistä oli suoraan kirjasta. BBC osaa :D

   Poista